HTC Sensation XE review

Onlangs uitgekomen maar nu al een van de meest populaire smartphone, de HTC Sensation XE met Beats van dr Dre. Lees hieronder wat de XE zo populair maakt.

Uiterlijk en afmetingen
Het meest in het oog springend wanneer we de Sensation XE bekijken is de stijlvolle kleurcombinatie van rood en zwart. Niet eerder hebben we deze kleurcombinatie bij HTC gezien maar het geeft de Sensation XE net dat beetje extra klasse. Los van de kleur is het design überhaupt modern en strak afgewerkt met de aluminium strip aan de achterkant en de ronde vormen. Bovendien krijg je bij XE ook de exclusieve urBeats’-hoofdtelefoon die in dezelfde rood-zwarte stijl is doorgetrokken.

De HTC Sensation XE heeft een gewicht van 151 gram en is 12,60 x 6,40 x 1,10 centimeter groot. Met zijn 4,3-inch qHD (960 x 540 pixels) superLCD-touchscreen is het toestel net zo groot als zijn de voorganger de HTC Sensation. Mensen die gewend zijn aan een groot scherm zullen hier verder ook geen problemen mee hebben.

YourBeats
De HTC Sensation XE wordt zoals gezegd exclusief geleverd met de unieke urBeats’-hoofdtelefoon en dit kun je zien aan het logo achterop dat overigens erg mooi geïntegreerd is in het design. Dit komt voort uit de samenwerking met Beats by Dr. en heeft zijn verluchten ook echt afgeworpen. Zodra je de hoofdtelefoon aansluit op je Sensation XE dan wordt de YourBeats technologie automatisch geactiveerd. Dit is alleen het geval bij deze exclusieve geluidsaccessoire en niet bij andere hoofdtelefoons.

Gebruik je de accessoire op een andere smartphone dan zul je wel een verbetering van het geluid merken maar niet net zoals op de Sensation XE waarvoor die bestemd is. Het geluid klinkt voller, rijker en heeft een betere bass. Sommigen beweren dat zang in muziek en beetje onderdrukt wordt door de bass maar dat is persoonlijk. Erg handig is de afstandsbediening waarmee nummers overgeslagen kunnen worden of je telefoongesprekken kunt beantwoorden, ook als de Sensation XE opgeborgen zit. De hoofdtelefoon is ook handig om gesprekken mee te voeren.

De HTC Sensation XE met de Beats technologie kan zich met recht een echte musicphone noemen. En met de meegeleverd 16Gb MicroSD geheugenkaart heb je meer dan genoeg ruimte om al je favoriete nummers op te slaan. Het toestel kent overigens 4Gb intern Flashgeheugen.

Besturingsysteem
Het Android (2.3 Gingerbread) besturingsysteem geeft je alle vrijheid om door middel van de Android Market je HTC Sensation XE te voorzien van veel nieuwe functionaliteiten. Wat veel mensen niet weten is dat Android 2.3 de eerste update is met ondersteuning van one-touch woordselectie en copy/paste functionaliteit, waarmee het kopiëren en plakken van woorden makkelijker wordt. Ook beschikt deze versie ingebouwde VoIP-ondersteuning waardoor je geen andere applicaties meer nodig hebt om te kunnen videochatten. Ook kent deze update NFC-ondersteuning, een techniek waarmee je met je mobieltje kan betalen. Dit wordt echter nog weinig gebruikt in Nederland.

De Sensation XE is uitgerust met HTC Sense 3.5 maar vooralsnog hebben we nog geen opmerkelijke verschillen gezien t.o.v. de vorige versie. De kleuren zijn allemaal net iets anders en er zijn wat kleine visuele verschuivingen/veranderingen. Wel is er een extra applicatie toegevoegd genaamd HTC Family die bedoelt is om je gezinsleven te organiseren. Bij het opstarten moet je een profiel aanmaken waarbij je aangeeft wat je rol is in het gezin. Op basis hiervan kun je locaties/events/ taken dele met leden in je familie. In eerste instantie lijkt dit een verzameling van verschillende functies uit verschillende applicaties en bovendien moeten ook je familileden een HTC hebben. Leuk extraatje maar de toegevoegde waarde lijkt niet erg sterk.

Specificaties
De HTC Sensation XE heeft een flinke update gekregen t.o.v. de Sensation. De belangrijkste vernieuwingen zijn de 1.5GHz dual-core processor, het grotere 4Gb interne opslaggeheugen, de langere accuduur en uiteraard de toevoeging van de Beats Audio-technologie van Dr. Dre. De Sensation XE beschikt ook over een 8 megapixel camera met dubbele LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder.

Wat betreft functionaliteit heeft de HTC Sensation XE alle basisfeatures zoals zoals een digitaal kompas, HTML web browser, JAVA MIDP emulator, document viewer, organizer, pus e-mail, E Mail, Twitter, Facebook, Youtube. Wat opvalt is dat browsen met de Sensation XE nu net iets vloeiender verloopt dan bij de normale Sensation. Deze had namelijk nog wel eens de neiging te ‘stotteren’ bij het scrollen. Gelukkig is dat bij de XE verholpen.

Conclusie
De HTC Sensation XE is een flinke verbetering t.o.v. de HTC Sensation en dan met name op muziekgebied en snelheid. Bovendien is de smartphone stijlvoller dan ooit tevoren en kun je genieten van overweldigend geluid met de Beats van dr Dre. De nieuwe versie van HTC Sense brengt weinig nieuws met zich mee maar dat is eigenlijk een goed ding omdat Sense goed werkt. Binnenkort kijken we naar de verschillen tussen de HTC Sensation XE en de XL dus houd onze site in de gaten.