HTC Sensation XL review

Er is een nieuwe smartphone in de Sensation lijn uitgekomen, de HTC Sensation XL. Deze nieuwe telg onderscheid zich op het eerste gezicht door een extra groot 4.7 inch touchscreen, waar de Sensation XE en 4.3 inch scherm heeft. Verder heeft deze grote broer lagere specificaties. HTC heeft er geen memorycard slot ingebouwd, er is een single-core processor aanwezig en heeft een lagere schermrsolutie dan andere modellen. Hierdoor kunnen de kosten gedrukt worden.

Design
Het grote 4.7 inch touchscreen neemt de grootste oppervlakte in beslag van de smartphone en laat een smalle ruimte over aan de boven en zijkant. Met een dikte van slechts 10 mm valt de XL nog in de categorie dunnen smartphones. Mede hierdoor ligt de smartphone prettig in de hand hoewel eenhandige gebruikers niet het gehele scherm kunnen bereiken. Met zijn ronde hoeken en aflopende randen heb je niet het gevoel van een ‘blok’.

De achterkant van de XE bestaat in tegenstelling tot andere producten in de Sensation line-up volledig uit alluminium waardoor het glad aanvoelt. Dit wordt tegengegaan door een juiste uitbalancering van het gewicht waardoor de smartphone niet de neiging heeft om uit je hand te glijden.

Het scherm heeft een relatief lage resolutie van 480×800 pixels voor een dergelijk scherm waardoor je een 200ppi dichtheid hebt. Hierdoor wordt tekst wat rafelig. Ter vergelijking, de Snesation XE heeft een dichtheid van 256 pixels per inch met een scherm van 4.3 inch. Aan de andere kant heeft de XL wel een Super LCD scherm met rijke kleuren en een goede kijkhoek waardoor je deze eenvoudig in het daglicht kunt gebruiken.

Interface en funcionaliteit
De Sensation XL draait op Android 2.3 Gingerbread met daaroverheen HTC Sense 3.5 en dit werkt snel en vlekkeloos op de .5GHz single-core Snapdragon S2 chipset. Je hebt 4GB intern geheugen om apps te installeren en 8GB om muziek, video’s of andere bestanden op te slaan. Helaas is de XL niet uitgerust met een Micro-SD slot. Als je daarom niet genoeg hebt aan 8GB dan kun je altijd nog gebruik maken van online diensten zoals Dropbox waar je 5GB extra ruimte hebben om de pijn te verzachten.

HTC Sense 3.5 komt met een groot aantal standaard geïnstalleerde applicaties. Naast Dropbox heb je bijvoorbeeld Notes dat weer geïntegreerd is met een andere geweldige webservice, Evernote. Dit is een van de makkelijkste en meest krachtige app om notities te maken. Ook is standaard Tango geïnstalleerd wat handig is voor het switchen van videobellen naar audiobellen of naar live streaming met de camera aan de achterkant.

Overige applicaties zijn HTC’s reader, een e-book app, een losse Facbook chat app en Usage Monitor die je berichten, belminuten en mobiele dataconsumptie in de gaten houdt. Dit is waarom HTC Sense zo gemakkelijk is, je kan direct aan de slag omdat de meest basic applicaties er al op staan waardoor je niet 4 of 5 extra applicaties nodig hebt om verschillende dingen te doen. Bovendien zien deze apps er visueel gezien erg mooi uit.

Als last but not least willen we benadrukken dat de browser fantastisch makkelijk te gebruiken is in combinatie met zo’n groot scherm. Flash wordt vanzelfsprekend ondersteund. De Sensation XL mag wat betreft specificaties wat achterblijven op andere toestellen maar het grote scherm maakt veel goed. Helaas niet altijd even vloeiend en snel als een dual core smartphone maar typen werkt erg goed en het virtuele toetsenbord reageert direct. Door een handige lay-out wordt typen ook net iets sneller.

Camera
HTC Sense 3.5 heeft een nieuwe camera interface die gedeeltelijk hetzelfde is als de vorige versie maar met 2 nieuwe modi: de Panorama en HDR modus.

De Panorama modus kennen we ook al van andere smartphones maar deze van HTC verslaat alle andere bestaande apps op dit gebied. Je volgt een stippelroute op het scherm van cirkel naar cirkel en door middel van 3 cirkels heb je binnen 10 seconden een panorama foto gemaakt. Gezien de goede resolutie en de BSI (backside-illuminated) sensor, waarmee de fotokwaliteit beter wordt onder slecht verlichte omstandigheden, hadden we betere foto’s verwacht maar we hebben slechter gezien. Zo heb je regelmatig foto’s met onscherpe vlekken, onjuiste kleuren en een opvallende paarse gloed.

Ook constateerden we een foto’s met lage contrasten maar we verwachten dat hiervoor in de toekomst een fix komt. Tot slot zijn de details middelmatig en is er veel ruis te vinden, zelfs overdag. Hetzelfde geld eigenlijk voor foto’s die binnen gemaakt worden.

Wat betreft de 720p video-opnames, de kwaliteit hiervan ligt ook onder het gemiddelde. Details komen niet helemaal goed uit, beelden zijn minder vloeiend bij 30 frames per seconde en de camera vangt veel omgevingsruis op. Toch is niet alles slecht m.b.t. de camere. Zo kun je makkelijk zoomen en heb je een touch to focus mogelijkheid tijdens het filmen. Een nieuwe functie is de dubbele slowmotion modus waarmee je coole slomo video’s maakt met een resolutie van 800×480 pixels maar zonder geluid.

Muziek
De unieke feature van de Sensations met Beats Audio sound profile is dat het geluid veel rijker en voller klinkt. Dit merk je voornamelijk met de lage tonen zoals de bass. Hierbij benadrukken we dat het alleen om een softwarematige aanpassing gaat want hardwarematig gezien is de HTC Sensation XL hetzelfde als alle andere smartphones met een Snapdragon processor.

Het grote voordeel van de XL, net zoals bij de Sensation XE, is dat je kwalitatief hoogwaardige in-ear Phone erbij geleverd krijgt. Dit zijn de beste tot nu toe die je bij een smartphone krijgt en je kunt er eenvoudig je muziek mee bedienen zonder je telefoon uit je zak te halen. De luidsprekers geven een vrij vol geluid maar met het volume op de hoogste stand is het geluid gemiddeld te noemen.

Conclusie
Ben je op zoek naar een Android smartphone met een groot scherm en gemiddelde specificaties dan is de HTC Sensation XL de telefoon bij uitstek. Nadelen zijn de single core processor , lage pixel dichtheid en het ontbreken van de mogelijkheid om het opslaggeheugen uit te breiden. Ook de Beats technologie en de earphones die je krijgt zijn niet exclusief bij dit toestel verkrijgbaar maar ook bij de Sensation XE. Wat betreft prijs ligt deze XL in het hogere segment maar heeft in verhouding met andere toestellen en groot scherm.